Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και αρκετά junk foods, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ενώ οι υδατάνθρακες τυπικά αυξάνουν την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα, οι πιο επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν μια ορμονική αντίδραση στο σώμα για μείωση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να έχει επίσης επίδραση στη διάθεση, την κούραση ή και σε άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ο James Gangwisch, PhD, και οι συνεργάτες του στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Columbia University Medical Center εξέτασαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1994 έως και το 1998, στην μελέτη «Women’s Health Initiative Observational Study», λαμβάνοντας υπόψη ιατρικά δεδομένα 87.618 γυναικών που συμμετείχαν αρχικά στη μελέτη και 69.954 που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις για τα επόμενα 3 έτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης, μια μέτρηση του σακχάρου στο αίμα, που ήταν προοδευτικά υψηλότερος αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης κατά περίπου 22 τοις εκατό, και οι υψηλότερες ποσότητες προστιθέμενων σακχάρων αύξησαν την πιθανότητα κατά περίπου 23 τοις εκατό.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών και φρούτων δίχως χυμούς, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Είναι απαραίτητη περαιτέρω μελέτη για να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πρόχειρου φαγητού, παρόλα αυτά οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας