Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά, καυτερά φαγητά, μπορεί να έχουν όφελος στην επιβίωση, υποδυκνείει νέα έρευνα.
Αναλύοντας στοιχεία σχεδόν 199.000 αντρών και 288.000 γυναικών ηλικίας 30-79 ετών από δέκα διαφορετικές περιοχές της Κίνας, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καυτερών φαγητών, όπως οι φρέσκιες και αποξηραμένες πιπεριές τσίλι, τρεις φορές την εβδομάδα, συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές γράφουν στο περιοδικό «BMJ» ότι οι εθελοντές ήταν υγιείς όταν δήλωσαν συμμετοχή στην έρευνα, μεταξύ 2004-2008. Έπειτα από επτά έτη παρακολούθησης, περισσότεροι από 20.000 είχαν χάσει τη ζωή τους.

Όσοι έτρωγαν φρέσκα καυτερά προϊόντα μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 10% μικρότερη πιθανότητα θανάτου συγκρινόμενοι με όσους έτρωγαν τέτοια τρόφιμα σπανιότερα από μία φορά εβδομαδιαίως.

Η κατανάλωση καυτερών τροφίμων τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα συσχετίσθηκε με μείωση της πιθανότητας θανάτου κατά 14%.

Ειδικά οι φρέσκες πιπεριές τσίλι συνδέθηκαν με μειωμένη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο, καρδιοπάθεια και  σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δεν κατέγραψε τις ακριβείς ποσότητες των καυτερών τροφίμων που έτρωγαν οι συμμετέχοντες ούτε πόσο ακριβώς καυτερά ήταν τα φαγητά τους. Παρόλα αυτά η συσχέτιση ήταν ισχυρή.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Dr. Lu Qi, του  Harvard Medical School, Boston.

 

Πηγές:
«BMJ».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας