Η κατανάλωση αυγών μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, αναφέρει νέα έρευνα από την Αυστραλία.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες συμβουλές, σύμφωνα με τις οποίες άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ωστόσο, ερευνητές του University of Sydney, έδειξαν ότι τα αυγά μπορούν να περιληφθούν με ασφάλεια στη διατροφή ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 και ότι ενδεχομένως μπορεί ακόμα και να είναι προστατευτικά έναντι της παχυσαρκίας, παρέχοντας μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.
Η έρευνα συνέκρινε 2 ομάδες ανθρώπων με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Μια ομάδα ακολούθησε διατροφή με πολλά αυγά (2 την ημέρα για 6 ημέρες την εβδομάδα) και μια υιοθέτησε διατροφή με λίγα αυγά (λιγότερα από 2 εβδομαδιαίως).
Οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση των συγκεκριμένων διατροφών στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και για διαβήτη.
Δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ των 2 ομάδων μετά από 3 μήνες.
Περιλήφθηκαν η χοληστερόλη LDL και η χοληστερόλη HDL.
Και οι δυο ομάδες είχαν παρόμοια πρόσληψη πρωτεϊνών, αλλά η ομάδα με τα πολλά αυγά ανέφερε λιγότερη πείνα και μεγαλύτερο κορεσμό μετά το πρωινό που περιείχε αυγά.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αυγά δεν είναι επικίνδυνα στο πλαίσιο υγιεινής διατροφής, αλλά ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την κατανάλωσή τους, καθώς είναι θρεπτικός και βολικός τρόπος βελτίωσης της πρόσληψης πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών, όπως καροτενοειδών, αργινίνης και φυλλικού οξέως.
Πηγές:
Διεθνής τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αισθάνεστε νωθρό τον εγκέφαλο σας;
Υπεγράφη η σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Ανατολικής Αττικής