Όσοι ακολουθούν την παλαιολιθική διατροφή (paleo) ενδεχομένως κάνουν λάθος σχετικά με τη μη κατανάλωση αμυλούχων υδατανθράκων, όταν προσπαθούν να μιμηθούν τη διατροφή των προγόνων, μας σύμφωνα με νέα έρευνα, που θα δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο στο ''Quarterly Review of Biology.''

Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι αμυλώδεις υδατάνθρακες είναι αναγκαίοι για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου παρά τη συνήθη προσέγγιση της paleo προς διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου με την ανακάλυψη πέτρινων εργαλείων που οδήγησαν τους ανθρώπους να μετακινηθούν, από διατροφή με βάση κυρίως τα φυτά σε διατροφή με βάση το κρέας, ανέφερε το University of Chicago.

Ωστόσο, έχοντας λάβει υπόψη γενετικά, σωματικά αρχαιολογικά, ανθρωπολογικά και ανατομικά στοιχεία, ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει επίσης να επιλέγουμε υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι φυτικοί υδατάνθρακες και κρέας ήταν αναγκαία και συμπληρωματικά διατροφικά συστατικά κατά την εξέλιξη του ανθρώπου.

Η δίαιτα paleo της οπαίας η δημοτικότητα αυξήθηκε το 2011 βασίζεται σε αυτά που έτρωγαν οι πρόγονοί μας μέχρι την έναρξη της γεωργίας.

Όσοι την υποστηρίζουν, πιστεύουν ότι η πιο υγιεινή διατροφή αποτελείται από ψάρι, κρέας, λαχανικά, φρούτα πουλερικά και ξηρούς καρπούς και αποκλείει τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα πολλά σάκχαρα.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η δίαιτα Paleo προέκυψε από άρθρο του 1985 στο New England Journal of Medicine και ορισμένοι πιστεύουν ότι αποτελεί τρόπο να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του διαβήτη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.
Η ερευνήτρια Karen Hardy, δήλωσε ότι οι υδατάνθρακες είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Κλειδί είναι η κατανάλωση του σωστού είδους και της σωστής ποσότητας.

Πιστεύει ότι το πρόβλημα σήμερα προέρχεται από τη μεγάλη κατανάλωση πολύ κατεργασμένων αμυλούχων τροφών. Να γιατί μπορεί να αυξηθεί το βάρος, δήλωσε η ερευνήτρια, η οποία συνιστά την αποφυγή των αμύλων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι.

Τροφές όπως ρίζες, αμυλούχοι σπόροι και ξηροί καρποί είναι αυτές που θα πρέπει να προτιμούμε.

 

Πηγές:
''Quarterly Review of Biology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ