Η υγιής διάθεση εξαπλώνεται γρηγορότερα μέσω των κοινωνικών δικτύων σε αντίθεση με την κατάθλιψη, δήλωσαν ερευνητές.

Το να είναι κάποιος φίλος με έναν άνθρωπο που έχει κατάθλιψη δεν τον βάζει σε κίνδυνο κατάθλιψης και είναι πιθανό να βοηθήσει τον φίλο του να ανακάμψει, σημείωσαν ερευνητές.

Ερευνητές των πανεπιστημίων Manchester και Warwick εστίασαν σε περισσότερους από 2.000 εφήβους, σε δίκτυο μαθητών λυκείου, για να διαπιστώσουν πώς η διάθεση του ενός επηρέαζε και άλλους, χρησιμοποιώντας μοντέλο για την εξάπλωση της διάθεσης,, με παρόμοιες μεθόδους αυτών που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της εξάπλωσης λοιμωδών νόσων.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ενώ η κατάθλιψη δεν εξαπλώνεται, το να έχει κάποιος φίλους με υγιή διάθεση μπορεί να μειώσει στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης ή να διπλασιάσει την πιθανότητα ανάρρωσης από την κατάθλιψη, σε διάστημα 6 έως 12 μηνών.
Στο πλαίσιο της κατάθλιψης πρόκειται για πολύ μεγάλη επίδραση.

Ερευνητές γνωρίζουν ότι κοινωνικοί παράγοντες για παράδειγμα το να ζει κάποιους μόνος ή να έχει υποστεί κακοποίηση στην παιδική ζωή, επηρεάζουν αν θα εμφανίσει κατάθλιψη.

Ο ερευνητής Thomas House, του University of Manchester, δήλωσε ότι γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινωνική στήριξη είναι σημαντική για την ανάρρωση από την κατάθλιψη. Πρόσθεσε, ότι στην έρευνα παρατηρήθηκε μεγάλη επίδραση. Ενδεχομένως η ύπαρξη ισχυρότερου κοινωνικού δικτύου να είναι αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Proceedings of the Royal Society B.’’

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the Royal Society B.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA