Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι εκχύλισμα cranberry έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την εξάπλωση του καρκίνου στο παχύ έντερο, μειώνοντας το μέγεθος του όγκου.

Η Catherine Neto, του University of Massachusetts, δήλωσε ότι ο καρκίνος στο παχύ έντερο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα καλός στόχος για διατροφική αγωγή, προσθέτοντας ότι εκχυλίσματα cranberry θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία έναντι επίσης άλλων ειδών καρκίνου, ενώ μοιάζει λογικό να εστιάσει στον καρκίνο παχέος εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μοντέλο σε ποντικούς που μιμείται το είδος του καρκίνου στο παχύ έντερο που συνδέεται με την κολίτιδα.

Οι ερευνητές ανέμειξαν εκχύλισμα cranberry στα γεύματα ποντικών με καρκίνο στο παχύ έντερο και πρόσεξαν ότι οι ποντικοί δεν ενοχλήθηκαν από τη γεύση.

Είκοσι εβδομάδες αργότερα, οι ποντικοί που έλαβαν ολόκληρο εκχύλισμα cranberry εμφάνισαν περίπου το μισό αριθμό όγκων σε σχέση με τους ποντικούς που δεν κατανάλωσαν cranberry.

Οι όγκοι που παρέμειναν ήταν επίσης μικρότεροι. Επιπλέον, το εκχύλισμα cranberry φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στους ποντικούς.

Η Neto δήλωσε ότι αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν αρκετά ενθαρρυντικό, προσθέτοντας ότι όλα τα παρασκευάσματα ήταν αποτελεσματικά σε κάποιο βαθμό, αλλά το εκχύλισμα ολόκληρο, ήταν το πιο αποτελεσματικό.

Οι ερευνητές πρόσεξαν να μη δώσουν στους ποντικούς παράλογα μεγάλη ποσότητα cranberry.

Η ποσότητα ήταν περίπου ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι cranberries ημερησίως για τον άνθρωπο.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα