Σε νέα επισκόπηση που εστίασε στην επίδραση της ψυχικής νόσου στη γονιμότητα, ερευνητές του Ohio State University, ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών έχει βλαβερή επίδραση στην κύηση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ‘’Journal of Clinical Psychiatry’’ και επισκόπησε 37 έρευνες.

Ο ερευνητής Dr. Tamar Gur, του Ohio State’s Wexner Medical Center, δήλωσε ότι η αύξηση της γνώσης των συνεπειών της ψυχικής νόσου και της συνταγογραφούμενης αγωγής στην αναπαραγωγική υγεία είναι σημαντική για ασθενείς και γιατρούς όταν λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς και του αγέννητου παιδιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ψυχική νόσος της μητέρας συνδέεται με χαμηλό ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά τη γονιμότητα, βλάβη στο σύστημα του στρες και χαμηλότερα ποσοστά απόκτησης των κυττάρων που είναι αναγκαία για την αναπαραγωγή.

Εστιάζοντας στην αντρική γονιμότητα, η έρευνα ανακάλυψε μη καταληκτικά αποτελέσματα στην επίδραση των αντικαταθλιτικών στο σπέρμα. Ορισμένες έρευνες έδειξαν αύξηση στην ποσότητα ενώ άλλες έδειξαν μείωση στην ποσότητα και τη βιωσιμότητα. Στοιχεία έδειξαν ότι η κατάθλιψη στους άντρες δεν επηρέαζε το σπέρμα, σε αντίθεση με το άγχος.

Ερευνητές κατέληξαν ότι χρειάζεται νέα έρευνα για την αρνητική επίδραση της κατάθλιψης και του άγχους όπως και της αντιμετώπισης, στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ο Gur δήλωσε ότι ιδανικά οι γιατροί θα πρέπει να μπορούν να πουν αν οι ψυχικές διαταραχές θα επηρεάσουν την ικανότητα ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά. Η συνταγογράφηση αγωγής θα έχει αρνητική επίπτωση στη γονιμότητά τους.

Ο Gur σημείωσε ότι η μη αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου είναι προβληματική, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προσεκτικά οι κίνδυνοι και τα οφέλη και ότι η απόφαση είναι πολύ προσωπική για το ζευγάρι.

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο