Το να μεγαλώνει ένα παιδί σε νοικοκυριό χαμηλού εισοδήματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του θέτοντάς το σε δυσμενή θέση όσον αφορά την ακαδημαϊκή του πρόοδο, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που μεγάλωναν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είχαν μη φυσιολογική δομική εγκεφαλική ανάπτυξη και χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ.

Η έρευνα αναφέρει ότι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος του παιδιού μπορεί ενδεχομένως να αλλάξουν τη σχέση μεταξύ παιδικής φτώχειας και ελαττωμάτων στη νόηση και στην ακαδημαϊκή επίδοση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι έως 20% του χάσματος στις επιδόσεις των τεστ θα μπορούσε να εξηγηθεί από αναπτυξιακές υστερήσεις στον πρόσθιο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Seth Pollak, του University of Wisconsin-Madison στις ΗΠΑ, ανέλυσε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας 389 παιδιών και εφήβων, 4 έως 22 ετών, και τα κοινωνικά-δημογραφικά τους στοιχεία.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα σκορ των παιδιών σε νοητικά τεστ και τεστ ακαδημαϊκής επίδοσης, καθώς και εγκεφαλικό ιστό περιλαμβανομένης της φαιάς ουσίας, του πρόσθιου φλοιού, του κροταφικού φλοιού και του ιππόκαμπου.

Παρατήρησαν αναπτυξιακή υστέρηση στο μετωπιαίο και κροταφικό λοβό του εγκεφάλου των παιδιών που ζούσαν σε έντονη φτώχεια.
Κατά μέσον όρο, παιδιά από νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα είχαν επίδοση 4 έως 7 μονάδες χαμηλότερη στα τεστ, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’JAMA Pediatrics’’.

 

Πηγές:
‘’JAMA Pediatrics’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας