Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι νεαροί ενήλικες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σύγκριση με άλλους ενήλικες που ζουν σε λιγότερο μολυσμένες πόλεις.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το European Society of Cardiology, μέτρησε την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα-περιλαμβανομένων των CRP, hsCRP, ομοκυστείνης και επιπέδων ινωδογόνου- 826 υγιών νέων ενηλίκων 16 έως 22 ετών, που ζούσαν σε μολυσμένες, καθώς και σε μη μολυσμένες πόλεις.

Η έρευνα παρατήρησε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα CRP, hsCRP, ομοκυστείνης και επιπέδων ινωδογόνου σε αυτούς που ζούσαν σε μολυσμένες πόλεις σε σχέση με τις λιγότερο μολυσμένες.

Ο ερευνητής Dr Krzysztof Bryniarski, του Jagiellonian University Collegium Medicum, στην Κρακοβία, δήλωσε ότι με την έρευνα θέλησε να διαπιστώσει την επίδραση που έχει η μακροχρόνια ατμοσφαιρική ρύπανση στην καρδιαγγειακή υγεία των νεαρών ενηλίκων.

Ο Bryniarski, πρόσθεσε ότι η έρευνα κατέληξε πως νέοι ενήλικες που ζουν σε μολυσμένες πόλεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή στο μέλλον, καθώς ήδη αρχίζει η διαδικασία φλεγμονής.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε