Ο ανεπαρκής ύπνος ενισχύει τον κίνδυνο κρυολογήματος, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 164 υγιείς ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες ύπνου. Στη συνέχεια έλαβαν ρινικές σταγόνες που περιείχαν ρινοιό, απομονώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο και παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ποιος αρρώστησε.

Μετά από 5 ημέρες, σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων εμφάνισε συμπτώματα κρυολογήματος-συνάχι.
Οι άνθρωποι που κοιμόνταν λιγότερες από 6 ώρες την νύχτα, την εβδομάδα πριν εκτεθούν στον ιό είχαν περίπου 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σχέση με όσους κοιμόνταν περισσότερες από 7 ώρες τη νύχτα, τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ανακάλυψε η έρευνα.

Τα ευρήματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι η αντικειμενική μέτρηση του ύπνου χρησιμεύει ως προγνωστικός παράγοντας της ευαισθησίας στο κρυολόγημα.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του λίγου ύπνου και του κινδύνου να νοσήσει κάποιος από κρυολόγημα, αλλά αυτές ζητούσαν από τους συμμετέχον τες να αναφέρουν οι ίδιοι τις συνήθειές τους.

Τα ευρήματα επίσης παρέχουν ακόμα ένα λόγο για τη σημασία του ύπνου στην υγεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Aric Prather, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι στην έρευνα φάνηκε πως ο σύντομος ύπνος ήταν πιο σημαντικός από άλλους παράγοντες στην πρόβλεψη της πιθανότητας να κρυολογήσουν οι συμμετέχοντες.

Εκτιμάται ότι ο πολύ λίγος ύπνος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθούν οι ακριβείς αιτίες πίσω από τη σχέση και το αν τα ευρήματα αφορούν και άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Sleep’’.

 

Πηγές:
‘’Sleep’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]