Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να προβλέψει τις ικανότητες των πρόωρων παιδιών στα μαθηματικά.

Ερευνητές εντόπισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη λειτουργική μνήμη και τις ικανότητες στα μαθηματικά παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας μετά τον τοκετό μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της νοητικής βλάβης σε πρόωρα μωρά.

Ο ερευνητής Henrik Ullman ,του Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η μικροδομή του εγκεφάλου και ο αυξημένος όγκος ιστού σε περιοχές γύρω από τη νησίδα και το κέλυφος κατά τη νεογνική περίοδο συνδέονται με καλύτερη ικανότητα στα μαθηματικά σε πρόωρα παιδιά.

Παιδιά σχολικής ηλικίας που γεννιούνται πρόωρα είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, που εκτιμάται ότι σχετίζονται με μειωμένη λειτουργική μνήμη και ικανότητες με τους αριθμούς.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 224 πρόωρα παιδιά στην ηλικία των 5 και 7 ετών για να εξετάσουν τη χρήση MRI μετά τον τοκετό, ώστε να εντοπίσουν νεογνά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για κατοπινές δυσκολίες στα μαθηματικά.

Η νεογνική εγκεφαλική μικροδομή συνδεόταν θετικά με τα σκορ μνήμης στην παιδική ηλικία, ενώ ο αυξανόμενος όγκος ιστού στην αριστερή νησίδα και το κέλυφος συνδεόταν θετικά με υψηλότερες ικανότητες στους αριθμούς, στην παιδική ηλικία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μικροδομή του εγκεφάλου και περιοχές στον εγκέφαλο του νεογνού που συνδέονται με την εκμάθηση μαθηματικών στην παιδική ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Brain.''

 

Πηγές:
''Brain.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA