Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη χρωμίου VI μέσω του πόσιμου νερού μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές καρκίνου στον γαστρεντερικό σωλήνα των πειραματόζωων. Επί του παρόντος, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το χρώμιο VI μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο όταν λαμβάνεται από το στόμα.

Για τον λόγο αυτό, μειώθηκε η εικονική ασφαλής δόση για το χρώμιο VI. Πολλά βιομηχανοποιημένα προϊόντα περιέχουν χρώμιο VI, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παιδικών παιχνιδιών. Η ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών θέτει αυστηρά όρια για τη μέγιστη ποσότητα μιας χημικής ένωσης που επιτρέπεται να μεταφέρεται από το παιχνίδι στο παιδί, το λεγόμενο 'όριο μετανάστευσης', για όλα τπαιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία και τους Περιβαλλοντικούς Κινδύνους (SCHER) να επανεξετάσει τις τελευταίες μελέτες και να διατυπώσει τη γνώμη της σχετικά με τη χρήση χρωμίου VΙ στα παιχνίδια.

Στα συμπεράσματά της, η SCHER εξέφρασε τη γνώμη ότι τα τρέχοντα όρια μετανάστευσης για το χρώμιο VI σε παιχνίδια πρέπει να αναθεωρηθεί σύμφωνα με τη νέα χαμηλότερη εικονική ασφαλήδόση.

Επιπλέον, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η πρόσληψη χρωμίου VI από άλλες πηγές, όπως το πόσιμο νερό και το περιβάλλον, η SCHER συνιστά
οποιαδήποτε συμπληρωματική έκθεση στο χρώμιο VI από παιχνίδια να ελαχιστοποιείται στα χαμηλότερα επίπεδα που μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών.

 

Πηγές:
Ευρωπαική Επιτροπή

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό