Η πρόοδος της Ιατρικής αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης και μειώνει τις επιπλοκές στα βρέφη που γεννιούνται πάρα πολύ πρόωρα, αναφέρει επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η επιβίωση των πολύ πρόωρων μωρών και η επιβίωση χωρίς μείζονα προβλήματα υγείας βελτιώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Barbara Stoll, Emory University School of Medicine, Atlanta.

«Ένα από τα πιο σημαντικά νέα ευρήματα είναι η μεγάλη αύξηση στην επιβίωση χωρίς σημαντικά νεογνικά προβλήματα υγείας σε βρέφη που γεννήθηκαν την 25η-28η εβδομάδα της κύησης» είπε. Η πλήρης εγκυμοσύνη τυπικά διαρκεί 40 εβδομάδες.

Στην ανάλυση, η Stoll και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία από πάνω από 34.600 πολύ πρόωρους τοκετούς (γέννηση μεταξύ 22ης και 28ης εβδομάδας κύησης) που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ από το 1993-2012.

Μεταξύ 2009 και 2012 τα ποσοστά επιβίωσης αυξήθηκαν από 27% σε 33% στα μωρά που γεννήθηκαν την 23η εβδομάδα και από 63% σε 65% σε όσα γεννήθηκαν την 24η.

Επίσης υπήρχαν μικρές αυξήσεις στην επιβίωση των μωρών που γεννήθηκαν την 25η και 27η εβδομάδα, αλλά δεν παρατηρήθηκε αλλαγή σε όσα γεννήθηκαν την 22η, 26η και 28η εβδομάδα.

Αντίστοιχα η επιβίωση χωρίς σοβαρές επιπλοκές αυξήθηκε κατά 2% τον χρόνο για τα νήπια που γεννήθηκαν στις εβδομάδες 25-28, αλλά δεν παρατηρήθηκε αλλαγή σε όσα γεννήθηκαν μεταξύ 22-24ης εβδομάδας.

Βελτίωση

«Αν και η ολική επιβίωση αυξήθηκε στα νεογέννητα κάτω των 23 και 24 εβδομάδων, λίγα επιζούν δίχως σοβαρές νεογνικές επιπλοκές, υπογραμμίζοντας την συνεχιζόμενη ανάγκη για παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν τις εκβάσεις για την υγεία τους» γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association».

Το ίδιο σημαντικό είναι «να εστιάσουμε στη μείωση των ποσοστών πρόωρων τοκετών τα οποία είναι πάρα πολύ πολύ υψηλά» είπε η Stoll.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι κάθε χρόνο γεννιούνται πρόωρα ένα στα δέκα μωρά (15 εκατομμύρια συνολικά παγκοσμίως).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ