Το κάπνισμα έχει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της νόσου των ασθενών με Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) – καθώς η πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα και ο καπνός φαίνεται να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο ασθένειες των πνευμόνων αλλά και των αιμοφόρων αγγείων.

Ο εθισμός έχει μάλλον μια «τρίτη διάσταση», λέει ο καθηγητής Ralf Gold, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής της γερμανικής ένωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας (DMSG)."Ο καπνός και η πίσσα διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα των πνευμόνων και με αυτόν τον τρόπο βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο καθηγητής βασίζει τα λεγόμενά του σε μια πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham ανέλυσαν στοιχεία από 895 ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας. Εκείνοι που επηρεάστηκαν ήταν κατά μέσο όρο 49 ετών, και είχαν διαγνωστεί περίπου 17 χρόνια πριν.

Οι μισοί από τους εξεταζόμενους είχαν καπνίσει κατά τη διάρκεια της διάγνωσης. Η κατανάλωση καπνού οδήγησε σε επιδείνωση της νόσου.

Το 2009, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Harvard κατέληξαν σε μελέτη καπνιστών, μη καπνιστών και πρώην καπνιστών σε παρόμοια αποτελέσματα.

Σε καπνιστές ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πορεία της νόσου οι αρνητικές επιπτώσεις από το κάπνισμα εμφανίστηκαν πιο γρήγορα στην αρχή της λεγόμενης δευτερογενώς προϊούσας φάσης σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα: Η διακοπή του καπνίσματος αξίζει τον κόπο καθώς τα αποτελέσματα των πρώην καπνιστών συνέπεσαν σχεδόν με εκείνα των μη καπνιστών.

Πηγές:
Πανεπιστήμιο του Nottingham

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα 20 μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Ελλάδα - Οι πρωτιές σε κλίνες και νοσηλείες [πίνακας]
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών