Περίπου τα μισά από όλα τα σεμινώματα και τα μη σεμινώματα προκαλούνται από τις γονιδιακές μεταλλάξεις, που κληρονομούνται από την μητέρα και τον πατέρα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη στο "Scientific Reports" που στηρίζεται τόσο στην κλασσική αξιολόγηση των καταλόγων ασθενών όσο και σε μια “μοντέρνα” σύγκριση γονιδιακών παραλλαγών.

Τα σεμινώματα και τα μη σεμινώματα του όρχεος θεωρούνται, με περισσότερα από 18.000 νέα νοσήματα ετησίως, η συνηθέστερη ασθένεια καρκίνου στους νέους άνδρες. Η συχνότητα έχει στα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον διπλασιαστεί, κάτι που οφείλεται στην επιρροή περιβαλλοντικών παραγόντων.

Εξίσου όμως υπάρχει και μια ισχυρή οικογενειακή συχνότητα που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Για το πόσο μεγάλος είναι ο κληρονομικός παράγοντας εξετάζει η ομάδα με επικεφαλής τον Clare Turnbull από το "Institute of Cancer Research" στο Λονδίνο σε μια ανάλυση του σουηδικού εθνικού καταλόγου καρκίνων, ο οποίος περιέχει δεδομένα από 9.324 ασθενείς με βλαστοκυτταρικούς όγκους του όρχεος.

Κατά την σύγκριση με κατάλογο πολλών γενεών του πληθυσμού προέκυψε ότι 48,1% των μη σεμινωμάτων είχαν κληρονομηθεί. Η κληρονομικότητα και των δύο μορφών καρκίνου του όρχεος βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά όταν εξηγείται μέσω των μελετών για τις αποκαλυφθείσες γονιδιακές παραλλαγές.

Ο Turnbull  υπολογίζει σύμφωνα με την δική του αξιολόγηση της μελέτης  από 986 ασθενείς και 4.946 ελέγχους την αναλογία κληρονομικότητας  στο 9,1%. Χρησιμοποιώντας το νέο software 'Genome-Wide Complex Trait Analysis' η αναλογία φτάνει στο 37,4%.

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ