Μεσήλικες άντρες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερες από 10, εμφανίζουν πιο συχνά φλεγμονή χαμηλού βαθμού σε σχέση με άντρες που κοιμούνται 7 έως 8 ώρες την ημέρα, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιπλέον, η χαμηλού βαθμού φλεγμονή συμβαίνει πιο συχνά σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι, έχουν κατάθλιψη και διαβήτη.

Η έρευνα είναι η πρώτη που αναλύει τη σχέση μεταξύ διάρκειας ύπνου και συγκεντρώσεων μικροθρεπτικών συστατικών στον ορό. Ανακάλυψε σχέση μεταξύ της υψηλής συγκέντρωσης χαλκού στον ορό και της μακράς διάρκειας ύπνου.

Η ερευνήτρια Maria Luojus, του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι με βάση την παρούσα έρευνα, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να διαπιστώσουμε αν ο μακρύς ύπνος οδηγεί σε υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού ή το αντίστροφο.

Έχει υποδειχτεί ότι υψηλή συγκέντρωση χαλκού στον ορό σχετίζεται με προ-οξειδωτικό στρες το οποίο εμφανίζεται σε πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως στη στεφανιαία νόσο.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ελήφθησαν υπόψη καρδιαγγειακές νόσοι των συμμετεχόντων τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν. Η σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης χαλκού στον ορό και της διάρκειας ύπνου παρέμενε, ανεξάρτητα από καρδιαγγειακές νόσους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2.682 άντρες που ζούσαν στην Ανατολική Φινλανδία.

Παλαιότερες έρευνες ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της φλεγμονής χαμηλού βαθμού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κομισιόν: Πρόσκληση σε εργαστήρια που ειδικεύονται σε αναλύσεις για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό
Δοκιμάζεται πειραματικό εμβόλιο mRNA για το γλοιοβλάστωμα
Πασχαλινά δώρα και ευχές για μικρούς ασθενείς στο "Παπαγεωργίου"