Νέα έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του αυξημένου κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή.

Η έρευνα περιλαμβάνει μετα-ανάλυση 4 άλλων μελετών, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη του είδους. Περιλαμβάνει σχεδόν 250.000 ανθρώπους, σε διάστημα 12 ετών.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η σχέση της με την κολπική μαρμαρυγή δεν είναι σαφής.

Προηγουμένως εικαζόταν ότι η υψηλή πρόσληψη καφέ μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Η ερευνήτρια Susanna Larsson, του Karolinska Institutet, στη Σουηδία, δήλωσε ότι δεν ανακάλυψε ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή δείχνει ότι άνθρωποι που αγαπούν τον καφέ μπορούν να συνεχίσουν να πίνουν με ασφάλεια το ρόφημα, τουλάχιστον με μέτρο, χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Σε ανάλυση ανάλογα με το φύλο, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με όχι σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε άντρες αλλά με μη σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την πάθηση στις γυναίκες.

Το αν οι άντρες είναι πιο ευαίσθητοι στην υψηλή κατανάλωση καφέ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Αν και οι ερευνητές προσάρμοσαν για σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή προειδοποιούν για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες που ίσως επηρέασαν τα αποτελέσματά τους, ενώ υπογραμμίζουν τους περιορισμούς από τη χρήση στοιχείων τα οποία ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''BMC Medicine.''

 

Πηγές:
''BMC Medicine.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο