Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εθιστούν στη νικοτίνη γρήγορα, σε σχέση με άλλους, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εύρημα βασίζεται στην πρώτη προσπάθεια που έγινε ποτέ για να αναλυθεί ακριβώς πώς αντιδρούν οι άνθρωποι την πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με μικρή ποσότητα νικοτίνης.

Ο ερευνητής Roland Griffiths, καθηγητής στο Johns Hopkins University School of Medicine, δήλωσε ότι δεν αρέσει η νικοτίνη στους περισσότερους ανθρώπους που τη δοκιμάζουν πρώτη φορά. Είναι διαφορετική από πολλές άλλες εθιστικές ουσίες για τις οποίες πολλοί άνθρωποι λένε ότι θα ξαναδοκίμαζαν.

Όπως δήλωσε, η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν τη νικοτίνη και άλλοι που την επιλέγουν και ότι πιθανόν υπάρχουν γενετικές ή μεταβολικές ευαισθησίες που οδηγούν τους ανθρώπους στη μια ή την άλλη ομάδα.

Για να διερευνηθεί ο εθισμός στη νικοτίνη, ερευνητές εστίασαν σε 18 υγιείς ενήλικες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή είχαν καπνίσει λίγα τσιγάρα.

Αντί να τους δώσουν κανονικό τσιγάρο, οι ερευνητές τους έδωσαν χάπια που περιείχαν νικοτίνη ισοδύναμη με το ένα δέκατο του επιπέδου του κανονικού τσιγάρου για αρκετές εβδομάδες, καθώς και εικονικό φάρμακο.

Οι εθελοντές δεν γνώριζαν αν λάμβαναν νικοτίνη ή εικονικό φάρμακο. Έμαθαν μόνο ότι λάμβαναν χάπια που περιείχαν καφέ, ζάχαρη, τζινσένγκ, χαμομήλι, θεοβρωμίνη ή νικοτίνη.

Ο Griffiths εξήγησε ότι προσπάθησε να αναπτύξει καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μάθουν να εξοικειωθούν με την επίδραση της νικοτίνης χαμηλής δόσης, που αλλάζει ανεπαίσθητα τη διάθεση με στόχο να ανακαλύψουν την ενισχυτική επίδραση της νικοτίνης.

Εκτός από την παρατήρηση αντιδράσεων, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να προσπαθήσουν να εντοπίσουν πότε έλαβαν εικονικό φάρμακο και πότε κατανάλωσαν νικοτίνη.

Στο τέλος, οι μισοί μπορούσαν να εντοπίσουν τη νικοτίνη, ενώ οι υπόλοιποι δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν σωστά και περιέγραψαν την αντίδρασή τους σε αυτή με αρνητικούς όρους.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι όσον αφορά το πόσο ευάλωτος είναι κάποιος στη νικοτίνη, ορισμένοι την αποφεύγουν, ενώ άλλοι την επιλέγουν.

Ο Griffiths ελπίζει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του εθισμού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Psychopharmacology.''

 

Πηγές:
''Psychopharmacology.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις