Αν κάποιος προσπαθεί να διακόψει το αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος θα τον βοηθήσει να παραμείνει νηφάλιος, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες καπνιστές με ιστορικό προβλήματος με το αλκοόλ που συνεχίζουν να καπνίζουν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής, 3 χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με ενήλικες που δεν καπνίζουν.

Η Renee Goodwin, του Columbia University, δήλωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι η διακοπή του είναι ακόμα πιο σημαντική για ενήλικες που αναρρώνουν από το αλκοόλ καθώς θα τους βοηθήσει να μείνουν νηφάλιοι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 34.653 ενήλικες που είχαν διαταραχή χρήσης αλκοόλ στο παρελθόν.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε δυο χρονικά διαστήματα με διαφορά 3 ετών για τη χρήση ουσιών, διαταραχών σχετικών με τη χρήση ουσιών και σχετικές σωματικές και ψυχικές διαταραχές.

Όσοι κάπνιζαν καθημερινά και όσοι δεν κάπνιζαν κάθε ημέρα είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες υποτροπής σε πρόβλημα με το αλκοόλ σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Η σχέση ίσχυε ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η διάθεση, το άγχος, η χρήση πουσιών και η εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Δεν είναι σαφές γιατί το κάπνισμα κάνει πιθανή την υποτροπή, όσον αφορά τα προβλήματα με το αλκοόλ, αλλά οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη συμπεριφοριστική και νευροχημική σχέση μεταξύ καπνίσματος και αλκοόλ και την αρνητική επίδραση του καπνίσματος στη νοητική ικανότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Alcoholism: Clinical and Experimental Research’’.

Πηγές:
‘’Alcoholism: Clinical and Experimental Research’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα βραβεία Humanizing Health από την TEVA επιστρέφουν δυναμικά
Μπορεί οι λήπτες ενός οργάνου να κληρονομήσουν την προσωπικότητα του δότη; [Μελέτη]
ΕΟΔΥ: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα