Έφηβοι και ενήλικες που πηγαίνουν για ύπνο αργά το βράδυ είναι πιο πιθανόν να αυξάνουν το βάρους τους σε σχέση με συνομηλίκους που κοιμούνται νωρίτερα, αναφέρει νέα έρευνα του University of California, στο Berkeley, η οποία ανακάλυψε σχέση μεταξύ ύπνου και Δείκτη Μάζας Σώματος.

Ερευνητές του Berkeley, ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 3.300 νέων και ενηλίκων και ανακάλυψαν ότι για κάθε ώρα ύπνου που έχαναν κέρδιζαν 2,1 μονάδες στον Δείκτη Μάζας Σώματος. Η αύξηση συνέβη περίπου σε διάστημα 5 ετών.

Επιπλέον η άσκηση, ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης και ο αριθμός των ωρών που κοιμόνταν δεν μετρίαζε την αύξηση του ΔΜΣ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Sleep''.

Ο ερευνητής Lauren Asarnow, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η ώρα του ύπνου για τους εφήβους και όχι μόνο η συνολική διάρκεια ύπνου, μπορεί να είναι πιθανός στόχος για τη ρύθμιση του βάρους κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην ενήλικο ζωή.

Εστιάζοντας σε 3 χρονικές περιόδους- έναρξη εφηβείας, φοιτητικά χρόνια και πρώτα χρόνια ενήλικης ζωής- οι ερευνητές συνέκριναν την ώρα του ύπνου και τον Δείκτη Μάζας Σώματος, σε εφήβους από το 1994 έως το 2009.

Οι έφηβοι συμμετέχοντες ανέφεραν την ώρα που πήγαιναν για ύπνο και τις ώρες που κοιμόνταν, ενώ ερευνητές υπολόγισαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος με βάση το ύψος και το βάρος τους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι έφηβοι που πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα θα θέσουν το βάρος τους σε πιο υγιή πορεία, καθώς μπαίνουν στην ενήλικο ζωή, δήλωσε ο Asarnow.

 

Πηγές:
''Sleep''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις