Μικρά παιδιά που λαμβάνουν φάρμακα για το άσθμα πριν την ηλικία των 2 ετών μπορεί ενδεχομένως να μην αναπτυχθούν ως το πλήρες ύψος τους αργότερα, υποδεικνύει προκαταρκτική έρευνα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12.000 μωρά από τη Φινλανδία ανακάλυψε ότι κατά μέσον όρο, όσα χρησιμοποίησαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, μακροχρόνια, εμφάνισαν σημάδια περιορισμού της ανάπτυξης.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν σχέση με την καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα αποτελεί υπενθύμιση ότι τα στεροειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με προσοχή στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο ερευνητής Dr Antti Saari, του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι η ομάδα του ανέλυσε πληροφορίες για το ύψος των γονέων των παιδιών και στοιχεία για το βάρος και τα φάρμακα κατά του άσθματος που λάμβαναν τα παιδιά για να υπολογίσουν το αναμενόμενο ύψος και την ανάπτυξη.

Ανακάλυψε σχέση, που αν είναι μόνιμη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ύψους κατά 3 εκατοστά στην ενήλικο ζωή.
Ο Dr Saari δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι γιατροί να σκέφτονται δυο φορές αν τα στεροειδή χρειάζονται ή όχι, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο, το Asthma UK σημείωσε ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων άσθματος και στη μείωση των επισκέψεων των μωρών στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο συνέδριο European Society for Paediatric Endocrinology

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα