Η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο να αποκτήσουν παιδί, γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο, έδειξε νέα έρευνα.

Δανοί γιατροί υπέβαλαν στη μέθοδο 32 γυναίκες των οποίων η θεραπεία κατά του καρκίνου τις άφησε με κίνδυνο υπογονιμότητας.
Οι ασθενείς κατέψυξαν ιστούς ωοθηκών τους πριν την έναρξη της θεραπείας οι οποίοι στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν στις ασθενείς όταν έγιναν καλά.

Δέκα γυναίκες είχαν επιτυχείς εγκυμοσύνες.

Βρετανοί ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να οδηγήσουν περισσότερους γιατρούς να προσφέρουν την υπηρεσία.
Σε μια από τις πιο ολοκληρωμένες έρευνες του είδους της, γυναίκες από τη Δανία υπέστησαν ολική ή μερική αφαίρεση ωοθήκης και την κατέψυξαν με την ελπίδα να προστατευθεί από την αντικαρκινική αγωγή.

Η ερευνήτρια Dr Annette Jensen, δήλωσε ότι η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, είναι καθησυχαστική.
Πρόσθεσε, ότι από όσο γνωρίζει πρόκειται για τη μεγαλύτερη σειρά μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως και τα ευρήματα δείχνουν ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματική στην αποκατάσταση της ωοθηκικής λειτουργίας με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Κατέληξε, ότι το γεγονός πως οι επιζήσαντες από τον καρκίνο μπορούν να έχουν παιδί είναι τεράστιας σημασία και ενισχύει την ποιότητα ζωής τους.

Ο καθηγητής Adam Balen, εκπρόσωπος του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, συμφώνησε ότι η έρευνα πρόσφερε νέα καθησυχαστικά στοιχεία ότι η μεταμόσχευση ωοθηκών φέρει μικρό κίνδυνο να περιέχει κύτταρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επιστροφή του καρκίνου.

Η έρευνα έδειξε ότι οι μεταμοσχεύσεις θα μπορούσαν επίσης να αποδειχτούν ωφέλιμες σε άλλες περιστάσεις που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη-για παράδειγμα να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιπέδων των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ωστόσο, ερευνητές προειδοποίησαν ότι παρά τα υποσχόμενα αποτελέσματα, η μέθοδος είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστούν μακροχρόνιες έρευνες.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα