Νέα, πολύ ευαίσθητη εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς να αποκλείσουν γρήγορα την καρδιακή προσβολή για σχεδόν τα δυο τρίτα των ανθρώπων που πάνε στα επείγοντα για πόνο στο θώρακα, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τις μη αναγκαίες εισαγωγές στο νοσοκομείο και το κόστος περίθαλψης.

Ο Dr. Anoop Shah, του University of Edinburgh, δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν γρήγοροι τρόποι να αποκλειστεί η καρδιακή προσβολή στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Η νέα εξέταση είναι πιο ευαίσθητη από την παραδοσιακή δήλωσε η ερευνητική ομάδα. Μπορεί να εντοπίσει πολύ χαμηλότερα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα-πρωτεΐνη που απελευθερώνεται όταν υποστεί βλάβη ο καρδιακός μυς.

Όσο περισσότερη βλάβη συμβαίνει τόσο αυξάνονται τα επίπεδα της πρωτεΐνης.
Μικρή αύξηση της τροπονίνης υποδεικνύει ότι η καρδιά έχει υποστεί κάποιου βαθμού βλάβη, ενώ πολύ υψηλά επίπεδα δείχνουν ότι κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, εξήγησαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας την εξέταση οι γιατροί θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των ασθενών χαμηλού κινδύνου που θα αποφασιστεί με ασφάλεια να φύγουν από τα επείγοντα, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό The Lancet.

Ο Shah δήλωσε ότι η χρήση της μεθόδου πιθανόν θα έχει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς και παρόχους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα τροπονίνης σε περισσότερους από 6.000 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με πόνο στο θώρακα και αξιολόγησαν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και θάνατο από καρδιακή προσβολή σε διάστημα 30 ημερών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 61% των ασθενών με επίπεδο τροπονίνης κάτω του 5 ng/L διέτρεχαν πολύ χαμηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θα μπορούσαν να αφεθούν νωρίς, άσχετα από την ηλικία, το φύλο και παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Ένα χρόνο αργότερα, οι ασθενείς είχαν τρεις φορές χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από καρδιακά αίτια σε σχέση με όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα