Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι 30 λεπτά άσκηση την ημέρα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα άσθματος.

Ερευνητές του Concordia University και του Hopital du Sacre-Coeur de Montreal, ανέλυσαν τις συνήθειες άσκησης 643 συμμετεχόντων που είχαν διαγνωστεί με άσθμα.

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. ‘Οσοι έκαναν επιθυμητά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε τακτική βάση είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλό έλεγχο των συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν.

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη. Ο ερευνητής Simon Bacon δήλωσε ότι με μόνο 30 λεπτά την ημέρα περίπατο, ποδήλατο, γιόγκα ή άλλη δραστηριότητα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων άσθματος.

Παραδοσιακά, άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα έχουν αποθαρρυνθεί από το να ασκούνται, λόγω της πεποίθησης ότι η άσκηση προκαλεί ρηχή αναπνοή και κρίσεις.

Ο Bacon εξήγησε ότι απλά προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αποφύγουμε τις δυσκολίες της σωματικής δραστηριότητας.

Υπάρχει το θέμα του βρογχόσπασμου λόγω της άσκησης, δήλωσε ο ερευνητής, αλλά αν κάποιος χρησιμοποιεί τη φαρμακευτική αγωγή πριν την άσκηση και στη συνέχεια ηρεμεί θα πρέπει να είναι εντάξει.

Ακόμα και αν πάσχει από άσθμα δεν υπάρχει λόγος να μην ασκηθεί, σημείωσε.

Ο Bacon κατέληξε ότι θα ήταν σπουδαίο να δούμε τους γιατρούς να συνιστούν την άσκηση σε ασθενείς με άσθμα, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’BMJ Open Respiratory Research.’’

 

Πηγές:
‘’BMJ Open Respiratory Research.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο