Το βάρος κατά τον τοκετό και η ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ακοή, την όραση, τη σκέψη και τη μνήμη, μελλοντικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Piers Dawes, του University of Manchester, δήλωσε ότι οι παθήσεις των αισθήσεων και νόσοι όπως η άνοια είναι αυξημένο πρόβλημα, αλλά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα θέματα αυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται νωρίς.

Ενώ οι παρεμβάσεις στην ενήλικο ζωή μπορεί ενδεχομένως να έχουν μόνο μικρή επίδραση, η επικέντρωση στις μικρές βελτιώσεις όσον αφορά το μέγεθος στη γέννηση και την ανάπτυξη του παιδιού θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον αριθμό των ανθρώπων με βλάβη στην όραση, την ακοή και τις νοητικές ικανότητες, δήλωσε ο Dawes.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν, καθώς η έρευνα ανακάλυψε σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 430.000 ενηλίκων, ηλικίας 40 έως 69 ετών στη Βρετανία.
Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως την υγεία και το κάπνισμα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι παιδιά που ήταν πολύ μικρά ή μεγάλα στη γέννηση είχαν χειρότερη ακοή, όραση, καθώς και νοητικές ικανότητες και ικανότητες μνήμης όταν έφθασαν στη μέση ηλικία.

Μωρά που γεννήθηκαν εντός του 10ου και 90ου εκατοστημόριου για το βάρος είχαν καλύτερη ακοή, όραση και νοητικές ικανότητες ως ενήλικες.

Επιπλέον, η καλύτερη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία συνδέθηκε με καλύτερη ακοή, όραση και σκέψη, καθώς και ικανότητες μνήμης μελλοντικά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’PLOS One.’’

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η φτωχή διατροφή στην παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο και στις αισθήσεις. Εικάζουν ότι οι αρχικές επιρροές στις ορμόνες ανάπτυξης και η γενετική ρύθμιση θα μπορούσαν να επηρεάζουν τη μακροχρόνια νευροαισθητική ανάπτυξη.

 

Πηγές:
‘’PLOS One.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα