Η διαμονή σε περιοχή όπου υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ταχυφαγεία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την οστική ανάπτυξη στην αρχή της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που ερευνά σχέσεις μεταξύ της τροφής που υπάρχει στην περιοχή που μένει κάποιος και της οστικής μάζας κατά τα πρώτα 6 χρόνια ζωής.

Ερευνητές του University of Southampton, σημειώνουν στο περιοδικό Osteoporosis International, ότι αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από νέες έρευνες, δράση για να περιοριστεί η πρόσβαση στα εστιατόρια που προσφέρουν πρόχειρο φαγητό θα μπορούσε να ωφελήσει την παιδική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία των οστών.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ύπαρξη περισσότερων μαγαζιών με υγιεινά τρόφιμα στην περιοχή συνδέεται με υψηλότερη οστική μάζα στα μικρά παιδιά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.107 παιδιών και συνέκριναν την οστική πυκνότητα και το οστικό περιεχόμενο των παιδιών στη γέννηση και στις ηλικίες των 4 και 6 ετών, με τον αριθμό των σουπερμάρκετ, των ταχυφαγείων και των μαγαζιών που πουλούσαν υγιεινά προϊόντα στη γειτονιά που έμεναν.

Η ανάλυση έδειξε ότι υψηλότερος αριθμός εστιατορίων με πρόχειρο φαγητό στη γειτονιά συνδεόταν με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο οστικό περιεχόμενο στα νεογνά. Ωστόσο, η σχέση δεν ήταν σημαντική στις ηλικίες 4 και 6 ετών.

Αντίθετα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ύπαρξη περισσότερων μαγαζιών με υγιεινά προϊόντα (όπως μανάβικα με φρούτα και λαχανικά) στη γειτονιά συνδεόταν με υψηλότερη οστική πυκνότητα στις ηλικίες των 4 και 6 ετών.

Ο ερευνητής, καθηγητής Cyrus Cooper, διευθυντής στο Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η έκθεση των μητέρων και των παιδιών σε περιβάλλον πιο υγιεινών τροφών θα μπορούσε να ευνοεί την ανάπτυξη των οστών των παιδιών.

 

Πηγές:
Osteoporosis International.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού