Η χημεία του εγκεφάλου ενδεχομένως αλλάζει για να βοηθήσει τους ασθενείς να αντέχουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, υποδεικνύει έρευνα.

Ερευνητές εφάρμοσαν ζέστη στο δέρμα 17 ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα και 9 ανθρώπων χωρίς τη νόσο και ανακάλυψαν ότι όσο περισσότεροι υποδοχείς οπιούχων υπήρχαν στον εγκέφαλο τόσο μεγαλύτερη ήταν η ικανότητα του ασθενούς να αντέχει τον πόνο.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα είχαν περισσότερους υποδοχείς οπιούχων, που φαίνεται να είναι ανταπόκριση προσαρμογής η οποία τους βοηθά να αντιμετωπίζουν το χρόνιο πόνο, δήλωσε ο Christopher Brown, του University of Manchester.

Ο Brown δήλωσε ότι από όσο γνωρίζει είναι η πρώτη φορά που οι παραπάνω αλλαγές έχουν συνδεθεί με αυξημένη αντοχή στον πόνο και φάνηκε να είναι προσαρμόσιμες.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ωστόσο ότι ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας οδήγησε πράγματι στην αύξηση των υποδοχέων οπιούχων.
Παρ’ όλα αυτά, ο Brown δήλωσε ότι αν και οι μηχανισμοί προσαρμογής είναι άγνωστοι, αν κατανοήσουμε πώς μπορούμε να τους ενισχύσουμε, ενδεχομένως θα βρούμε τρόπους αύξησης με φυσικό τρόπο της αντοχής χωρίς τις παρενέργειες που συνδέονται με πολλά παυσίπονα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pain.

 

Πηγές:
Pain.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024