Εργαζόμενοι σε πράσινα γραφεία μπορεί ενδεχομένως να σκέφτονται καλύτερα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Γραφεία με ενισχυμένο εξαερισμό και χαμηλά επίπεδα χημικών ουσιών και ρυπογόνων στον αέρα συνδέθηκαν, στην έρευνα, με καλύτερη επίδοση του εργαζόμενου.

Ο ερευνητής Joseph Allen, του Harvard University, δήλωσε ότι τα νέα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και μέτριες βελτιώσεις στην ποιότητα του περιβάλλοντος εντός των κτηρίων, μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντική επίδραση στη λήψη αποφάσεων των εργαζομένων.

Ο Allen και ερευνητές του SUNY Upstate Medical University και του Syracuse University, αξιολόγησαν τη νοητική επίδοση 24 ανθρώπων και πώς αυτοί εργάζονταν σε ελεγχόμενο εργασιακό περιβάλλον, για 6 ημέρες. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, διευθυντές και στελέχη μάρκετινγκ.

Οι συμμετέχοντες δούλεψαν κάτω από διάφορες συνθήκες, όπως συμβατικές με σχετικά υψηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων, πράσινων συνθηκών με χαμηλά επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων, πράσινες συνθήκες με ενισχυμένο εξαερισμό (πράσινο-συν) και ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακος.

Αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση, το σκορ ψυχικής επίδοσης ήταν 2 φορές υψηλότερο σε ανθρώπους που δούλευαν στο πράσινο-συν περιβάλλον και 61% υψηλότερο σε όσους εργάζονταν σε πράσινο περιβάλλον, έναντι όσων δούλευαν σε συμβατικές συνθήκες.

Και στα δυο είδη πράσινου περιβάλλοντος, τα τεστ για ικανότητες ανταπόκρισης σε μια κρίση, στρατηγική και χρήση πληροφοριών είχαν σημαντική βελτίωση στο σκορ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το μέσο σκορ επίδοσης μειώθηκε καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα που συνήθως συμβαίνουν σε εσωτερικό περιβάλλον, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

 

Πηγές:
Environmental Health Perspectives.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna