Η κατανάλωση 2 ποτηριών σακχαρούχων ποτών καθημερινά, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στους άντρες, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η τακτική κατανάλωση σακχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα ινσουλίνης και στους δείκτες φλεγμονής, καθώς και με αύξηση του βάρους-παράγοντες που εμπλέκονται στο μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν αν μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ του υψηλότερου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας και της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, ερευνητές του Karolinska Institutet, στη Σουηδία, παρακολούθησαν την υγεία 42.000 αντρών μεταξύ του 1998 και 2010.

Όλοι οι άντρες, ηλικίας μεταξύ 45 και 79 ετών, όταν έλαβαν μέρος στην έρευνα, γεννήθηκαν μεταξύ του 1918 και του 1952.
Κατέγραψαν τη μέση κατανάλωση 96 τροφίμων και ποτών τον προηγούμενο χρόνο σε ερωτηματολόγια.

Δεν έγινε διάκριση μεταξύ ποτών που περιείχαν ζάχαρη, φρουκτόζη/ γλυκόζη ή τεχνητά γλυκαντικά. Ο καφές, το τσάι και οι φρουτοχυμοί δεν περιλήφθηκαν στην έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας-12 χρόνια- διαγνώστηκαν 3.604 νέα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και 509 άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων σακχαρούχων ποτών καθημερινά συνδέθηκε με 23% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τη μη κατανάλωση.

Περαιτέρω ανάλυση, που εξαίρεσε όσους διαγνώστηκαν με τη νόσο τα πρώτα 5 χρόνια της έρευνας, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, αυξάνοντας τον σχετικό υψηλότερο κίνδυνο σε 25%.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης, επομένως δεν υπάρχουν καταληκτικά ευρήματα σχετικά με αιτιατή σχέση. Επίσης, στην έρευνα έλαβαν μέρος μόνο ηλικιωμένοι λευκοί άντρες, τα αποτελέσματα μπορεί να μην αφορούν ομάδες πιο νεαρής ηλικίας, γυναίκες ή ορισμένες εθνικότητες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart.

 

Πηγές:
Heart.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας