Οι φαινομενικά υγιείς ενήλικες που έχουν υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακος στην εκπνοή μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Το μονοξείδιο του άνθρακος παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν τα υψηλά επίπεδά του στην εκπνοή με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η νέα έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Matthew Nayor, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, περιέλαβε περισσότερους από 3.300 υγιείς ενήλικες που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μετρήθηκαν τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακος και παρακολουθήθηκε η εικόνα υγείας των συμμετεχόντων για 13 χρόνια κατά μέσον όρο.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Ωστόσο, σε σύγκριση με όσους ήταν στο χαμηλότερο τρίτο των επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακος στην εκπνοή, όσοι ήταν στο μεσαίο τρίτο είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της έρευνας και όσοι ήταν στο άνω τρίτο είχαν 97% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο.

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου σε σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες έδειξαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μονοξείδιου του άνθρακος στην εκπνοή ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο μέγεθος εγκεφάλου, υψηλότερο μέγεθος λευκής ουσίας και υψηλότερα ποσοστά σιωπηλού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους ανήκαν στο χαμηλότερο τρίτο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Heart Association στο Ορλάντο.

 

Πηγές:
American Heart Association, news release, Nov. 8, 2015

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Oι νεφροπαθείς έφτασαν το θέμα των οδοιπορικών στο γραφείο του πρωθυπουργού
Με 7 νέα ασθενοφόρα εξοπλίζονται τα Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Εαρινές ημέρες Ρευματολογίας 2024, στα Μετέωρα