Η έκθεση στο μόλυβδο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ύπνου και υπερβολική υπνηλία την ημέρα στα κατοπινά παιδικά χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Jianghong Liu, του University of Pennsylvania School of Nursing, δήλωσε ότι λίγα γνωρίζουμε για την επίδραση της έκθεσης βαρέων μετάλλων στον ύπνο των παιδιών, αλλά τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι περιβαλλοντικές τοξίνες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τα παιδιά, όσον αφορά τις διαταραχές ύπνου.

Η Liu σημείωσε ότι η έκθεση στο μόλυβδο μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, αλλά αν παραμείνει χωρίς έλεγχο μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη.

Ο μόλυβδος μπορεί να περιέχεται σε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καραμελών και παιχνιδιών.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία μελέτης σε περισσότερα από 1.400 παιδιά από την Κίνα, που άρχισε το 2004, ερευνώντας την επίδραση της έκθεσης στο μόλυβδο σε σχέση με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους.

Εξετάστηκαν επίπεδα μόλυβδου στο αίμα 665 παιδιών όταν ήταν μεταξύ 3 και 5 ετών, ενώ ο ύπνος αξιολογήθηκε 6 χρόνια αργότερα, όταν τα παιδιά ήταν μεταξύ 9 και 11 ετών.

Η αυπνία στα παιδιά και η χρήση υπνωτικών ήταν 2 και 3 φορές πιο εμφανής σε παιδιά με επίπεδα μόλυβδου στο αίμα μεγαλύτερα ή ίσα με 10 ug/dL σε σχέση με παιδιά που είχαν επίπεδα χαμηλότερα από 10 ug/dL.

Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Sleep.

 

Πηγές:
Sleep.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]