Επισκόπηση προηγούμενων ερευνών υποδεικνύει ότι άνθρωποι που καταναλώνουν γιαούρτια έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λιγότερο λίπος και μικρότερη περίμετρο μέσης, αλλά δεν είναι σαφές αν αιτία είναι το γιαούρτι.

Η ερευνήτρια Irene Lenoir-Wijnkoop, του Utrecht University, δήλωσε ότι έρευνες που εστιάζουν συγκεκριμένα στην απώλεια βάρους είναι πολύ περιορισμένες.

Πρόσθεσε ότι επιστημονικά, με βάση τα παραπάνω, δεν μπορούμε να καταλήξουμε ότι το γιαούρτι προκαλεί απώλεια βάρους, ακόμα και αν η τάση της ανάλυσης είναι υποσχόμενη.

Οι ερευνητές επισκόπησαν 22 έρευνες. Δεκατρείς από τις έρευνες παρατήρησαν ανθρώπους σε μια χρονική στιγμή της ζωής τους και συνέκριναν την πρόσληψη γιαουρτιού, ανακαλύπτοντας ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο γιαούρτι είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος ή πιο υγιή σύνθεση σώματος.

Πιο ισχυρές έρευνες στις οποίες οι άνθρωποι τυχαία είχαν χωριστεί να τρώνε γιαούρτι ή να μην τρώνε και παρακολουθήθηκε το βάρος τους, είχαν μεικτά αποτελέσματα. Μια ανακάλυψε σημαντική απώλεια βάρους στην ομάδα του γιαουρτιού, αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα να είναι υπεύθυνες διαφορές στην πρόσληψη ασβεστίου, όπως παρουσιάστηκαν στο περιοδικό International Journal of Obesity.

Η Dr. Nita Forouhi, του University of Cambridge School of Clinical Medicine, δήλωσε ότι το γιαούρτι έχει αρκετά μικροθρεπτικά που μπορεί ενδεχομένως να έχουν ωφέλιμη επίδραση. Για παράδειγμα, το ασβέστιο εμπλέκεται στο μεταβολισμό του λίπους.

Καθώς είναι προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, υπάρχουν πιθανόν επιπτώσεις στην παχυσαρκία επίσης μέσω της επίδρασής του στο μικροβίωμα του εντέρου, που είναι ένας τομέας με περισσότερη έρευνα τώρα.

Η Forouhi, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη καλά πραγματοποιήσιμων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που εξετάζουν διαφορετικά είδη και ποσότητες γιαουρτιού έναντι καθόλου γιαουρτιού ή χαμηλής κατανάλωσης.

Βασικά, μια καλά πραγματοποιημένη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα θα μπορούσε να καθορίσει αν η κατανάλωση γιαουρτιού οδηγεί σε απώλεια βάρους, δήλωσε η Lenoir-Wijnkoop.

Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα εντοπισμού αιτιατής σχέσης θα ήταν σημαντικό να υπάρχει επαρκής αριθμός συμμετεχόντων, παρακολούθηση για αρκετά μεγάλο διάστημα και σωστός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της επίδρασης μόνο του γιαουρτιού.

Αν το γιαούρτι οδηγεί σε απώλεια βάρους θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που το τρώνε τακτικά το χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν λιγότερο υγιεινές τροφές.

Επιπλέον, το γιαούρτι είναι διατροφικά πυκνή τροφή και ως μέρος ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αίσθηση κορεσμού, δήλωσε. Πραγματοποιούνται έρευνες για την ανακάλυψη των μηχανισμών της δράσης.

Η Lenoir-Wijnkoop, δήλωσε ότι όσοι καταναλώνουν συχνά γιαούρτι τείνουν επίσης να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, γάλα και προϊόντα ολικής άλεσης.

Όσοι καταναλώνουν γιαούρτι τείνουν να τρώνε λιγότερο πρόχειρο φαγητό, τηγανιτά, κατεργασμένα και κόκκινα κρέατα, πίτσα, σνακ αναψυκτικά ή αλκοόλ.

Ενήλικες που καταναλώνουν γιαούρτι, επίσης τείνουν να είναι πιο ενεργοί και είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, δήλωσε.
Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επίδραση του ελέγχου του βάρους σε διάφορα είδη γιαουρτιού, όπως το πλήρες, το χαμηλών λιπαρών με η χωρίς φρούτα, για την καλύτερη καθοδήγηση των καταναλωτών.

 

Πηγές:
International Journal of Obesity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης