Γυναίκες με διαβήτη που εκτίθενται για μεγάλο διάστημα στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Jaime Hart, του Harvard Medical School στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η έρευνα είναι μια από τις πρώτες που δείχνουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε ανθρώπους με διαβήτη οι οποίοι εκτίθενται μακροχρόνια σε αιωρούμενα σωματίδια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 114.537 γυναίκες μέσης ηλικίας 64 ετών. Κατά το διάστημα εξέτασης, 1989-2006, ερευνητές κατέγραψαν περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση διαφορετικών μεγεθών ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, αποτέλεσμα εξατμίσεων, εργοστασίων ενέργειας, σκόνης των δρόμων και άλλες πηγές.

Ενώ όλες οι γυναίκες είχαν μικρή αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με περισσότερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες με διαβήτη για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ήταν αυξημένος.

Ο Hart δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εντοπίσουμε αυτές τις υποομάδες ώστε να αναπτυχθούν standards ρύπανσης για την προστασία τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα