Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς με καρδιοπάθεια που κάθονται πολύ, έχουν χειρότερη υγεία, ακόμα και αν ασκούνται.

Η ερευνήτρια Stephanie Prince, του University of Ottawa, στον Καναδά, δήλωσε ότι ο περιορισμός του χρόνου που περνά κάποιος καθισμένος μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο σημαντικός με την ποσότητα άσκησης.

Το καθισιό, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η εργασία στον υπολογιστή και η οδήγηση είναι καθιστικές συμπεριφορές και πρέπει να κάνουμε διάλειμμα από αυτές, εξήγησε η Prince.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αλλά μέχρι τώρα η επίδρασή της στους ασθενείς με καρδιοπάθεια δεν ήταν γνωστή.

Η νέα έρευνα μελέτησε επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς και την επίδραση στην υγεία 278 ασθενών με στεφανιαία νόσο.
Οι ασθενείς εκπαιδεύονταν στο πώς να βελτιώσουν τα επίπεδα άσκησης μακροπρόθεσμα.

Φορούσαν μόνιτορ δραστηριότητας όταν ήταν ξύπνιοι για 9 ημέρες. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν το χρόνο που οι συμμετέχοντες περνούσαν καθισμένοι ή έκαναν ελαφρά, μέτρια ή έντονη άσκηση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης αρκετούς δείκτες υγείας, περιλαμβανομένου του ΔΜΣ και της καρδιαναπνευστικής φόρμας. Στη συνέχεια εξέτασαν αν η ποσότητα χρόνου που περνούσε κάποιος καθισμένος συνδεόταν με τους παραπάνω δείκτες υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς που κάθονταν περισσότερο είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Είχαν επίσης χαμηλότερη καρδιαναπνευστική φόρμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Cardiovascular Prevention.

 

Πηγές:
European Journal of Cardiovascular Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα