Ακόμα και ροφήματα ή τροφές χωρίς ζάχαρη μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν τα δόντια, προειδοποιούν ερευνητές.
Ερευνητές του University of Melbourne, εξέτασαν 23 διαφορετικά είδη ροφημάτων, περιλαμβανομένων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών.

Ανακάλυψαν ότι ροφήματα που περιέχουν όξινα πρόσθετα και όσα έχουν χαμηλά επίπεδα pH οδηγούν σε μετρήσιμη βλάβη στο σμάλτο, ακόμα και αν το ρόφημα δεν περιέχει ζάχαρη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το κοκτέιλ των χημικών και των οξέων σε τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη μπορεί να έχει την ίδια επίπτωση, βλάπτοντας τα δόντια.

Ο ερευνητής Eric Reynolds δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης δεν περιορίζει τον κίνδυνο οδοντικής βλάβης. Το χημικό μείγμα οξέων σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσει οδοντική διάβρωση.
Η διάβρωση των δοντιών συμβαίνει όταν το οξύ διαλύει τους σκληρούς ιστούς του δοντιού. Στα αρχικά στάδια η διάβρωση απογυμνώνει το δόντι από τις στρώσεις του σμάλτου.

Ερευνητές μέτρησαν το μαλάκωμα του σμάλτου και την απώλεια της επιφάνειας του δοντιού μετά την έκθεση σε διάφορα ροφήματα.

Ανακάλυψαν ότι η πλειοψηφία των ενεργειακών ποτών και των αναψυκτικών έκανε πιο μαλακό το σμάλτο κατά 30 έως 50%.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι αναψυκτικά με ζάχαρη ή χωρίς, οδήγησαν σε μετρήσιμη απώλεια της οδοντικής επιφάνειας χωρίς σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων ποτών.

Ο Reynolds δήλωσε ότι ανακάλυψε και ότι προϊόντα ζαχαροπλαστικής χωρίς ζάχαρη που στην ετικέτα ανέφεραν ότι είναι φιλικά προς τα δόντια φάνηκαν να προκαλούν διάβρωση όταν δοκιμάστηκαν.

 

Πηγές:
Australian Dental Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα