Ηλικιωμένοι που περπατούν πιο αργά μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο Alzheimer στον εγκέφαλό τους, αναφέρει νέα μικρή έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν μέτρια σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων αμυλοειδών πλακών και χαμηλότερης ταχύτητας βάδισης σε ηλικιωμένους.

Η ερευνήτρια Natalia del Campo, του Centre of Excellence in Neurodegeneration στην Τουλούζη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ανεπαίσθητες διαταραχές στη βάδιση, επιπλέον των υποκειμενικών ανησυχιών όσον αφορά τη μνήμη, μπορεί ενδεχομένως να σηματοδοτούν νόσο του Alzheimer, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν ρυθμό βάδισης εντός του φυσιολογικού εύρους.

Η del Campo, σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη σωματικές παραμέτρους που δεν εξετάζονται συνήθως στη νόσο, όπως ταχύτητα βηματισμού μπορεί να συμβάλλουμε ενδεχομένως σε έγκαιρο εντοπισμό ασθενών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο, η οποία δεν αποδείχτηκε πως είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές εξέτασαν 128 ανθρώπους που δεν είχαν επίσημη διάγνωση άνοιας αλλά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου λόγω προβλημάτων μνήμης. Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου μέτρησαν επίπεδα αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους με ποσοστό 48% να καταγράφει επίπεδο που συχνά συνδέεται με την άνοια.

Επιπλέον, συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξέταση νοητικών ικανοτήτων και μνήμης, με το 46% να κατηγοριοποιείται ως έχοντες ελαφριά νοητική εξασθένηση.

Η ταχύτητα βάδισης μετρήθηκε χρησιμοποιώντας standard test που χρονομετρούσε πόσο γρήγορα περπατούσαν οι συμμετέχοντες μια απόσταση με το φυσιολογικό τους ρυθμό και όλοι- εκτός από 2 -βρέθηκαν εντός φυσιολογικού εύρους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της πιο αργής ταχύτητα βάδισης και της συσσώρευσης αμυλοειδούς σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες πειρλαμβανόταν το κέλυφος φακοειδούς πυρήνα που σχετίζεται με την κίνηση.

Τα επίπεδα αμυλοειδών αφορούσαν μέχρι το 9% της διαφοράς στην ταχύτητα βάδισης μεταξύ ταχύτερου και αργότερου βηματισμού, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Σ. Νικολαρόπουλος: "Πόσο αξίζει η ζωή";