Η αύξηση βάρους μετά την πρώτη εγκυμοσύνη θα μπορούσε να ενισχύσει τον κίνδυνο θανάτου του νεογνού ή αποβολής σε δεύτερη εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε μητέρες που προηγουμένως είχαν υγιές βάρος, ακόμα και η μέτρια αύξηση βάρους μεταξύ των 2 κυήσεων συνδέθηκε με αύξηση των πιθανοτήτων θανάτου του μωρού, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό The Lancet.

Ο Sven Cnattingius, του Karolinska Institute στη Σουηδία, δήλωσε ότι περίπου το ένα πέμπτο των γυναικών στην έρευνα αύξησαν αρκετά το βάρος τους μεταξύ 2 κυήσεων ώστε να ενισχυθεί ο κίνδυνος αποβολής κατά 30-50%. Η πιθανότητα να γεννήσουν μωρά που πέθαναν στη νεογνική ηλικία αυξήθηκε κατά 27-60% αν είχαν υγιές βάρος κατά την πρώτη εγκυμοσύνη.

Ενώ η έρευνα εντόπισε σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους της μητέρας και του θανάτου του νεογνού ή της αποβολής δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 450.000 γυναικών, που γέννησαν το πρώτο και το δεύτερο παιδί τους μεταξύ 1992 και 2012.

Γενικά, ανακάλυψαν ότι γυναίκες των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος αυξήθηκε περισσότερο από 4 μονάδες μεταξύ των κυήσεων είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνει το δεύτερο μωρό τους εντός των πρώτων 4 εβδομάδων ζωής, σε σύγκριση με γυναίκες των οποίων το βάρος παρέμεινε σταθερό μεταξύ των κυήσεων.

Μεταξύ μητέρων με υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης, αύξηση 2 έως 4μονάδων του ΔΜΣ μέχρι τη δεύτερη εγκυμοσύνη συνδέθηκε με 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου του νεογνού.

Σε όσες ο ΔΜΣ αυξήθηκε τουλάχιστον 4 μονάδες ο κίνδυνος ήταν 60% υψηλότερος, ανακάλυψε η έρευνα.
Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι άνοδος του ΔΜΣ σε γυναίκες υγιούς βάρους μπορεί ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει μεγαλύτερη αύξηση λιπώδους μάζας σε σχέση με παχύσαρκες γυναίκες και να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος θανάτου του μωρού μειώθηκε κατά 50% σε υπέρβαρες γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον 5,8 κιλά πριν τη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ο ερευνητής Eduardo Villamor, του University of Michigan School of Public Health, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης γυναικών για τη διατήρηση υγιούς βάρους στην εγκυμοσύνη και της μείωσης του υπερβάλλοντος βάρους πριν συλλάβουν ως τρόπο βελτίωσης της επιβίωσης των νεογνών.

 

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα