Ερευνητές ανέπτυξαν νέο είδος γενετικά τροποποιημένου κουνουπιού που θα μπορούσε να εξαφανίσει την ελονοσία σε λίγα χρόνια.
Για πρώτη φορά κουνούπια που μεταδίδουν ελονοσία έχουν τροποποιηθεί ώστε να γίνουν υπογόνιμα και να μεταδώσουν το χαρακτηριστικό γρήγορα, αυξάνοντας την πιθανότητα μείωσης της εξάπλωσης της νόσου.

Το είδος κουνουπιού Anopheles gambiae είναι σημαντικός φορέας των επικίνδυνων παρασίτων ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική, όπου εμφανίζεται το 90% των θανάτων από τη νόσο ετησίως.

Ερευνητές του Imperial College London, τροποποίησαν γενετικά Anopheles gambiae, ώστε να φέρουν τροποποιημένο γονίδιο διαταράσσοντας την παραγωγή ωαρίων στα θηλυκά κουνούπια.

Χρησιμοποίησαν τεχνολογία που επιτρέπει στο γονίδιο να μεταδοθεί με επιταχυνόμενο ρυθμό στον απόγονο, εξαπλώνοντας το γονίδιο σε έναν πληθυσμό με το πέρασμα του χρόνου.

Εντός λίγων ετών, η εξάπλωση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά ή να εξουδετερώσει τοπικούς πληθυσμούς των ειδών των κουνουπιών που φέρουν την ελονοσία.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εξαφανίσουν την ελονοσία για περισσότερα από 100 χρόνια. Αν αποδειχτεί επιτυχής η τεχνολογία, έχει τη δυναμική να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση της νόσου, δήλωσε ο ερευνητής Andrea Crisanti.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Biotechnology.

 

Πηγές:
Nature Biotechnology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Eli Lilly σημειώνει πρόοδο στην ανάπτυξη ινσουλίνης μακράς δράσης
Τι πρέπει να προσέχω για να μην έχω αυξημένη αρτηριακή πίεση
'Ενα ακόμη παιδί με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό νοσηλεύεται στο Ωνάσειο