Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του University of Georgia, εντόπισε αρκετούς βιολογικούς δείκτες που καθιστούν πιθανή την κατηγοριοποίηση των ψυχικών διαταραχών με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε βελτιωμένη διάγνωση και αγωγή για ασθενείς με ψυχικές νόσους.
Ο ερευνητής Brett Clementz, δήλωσε ότι η ψυχιατρική, ακόμα βασίζεται στα συμπτώματα ως βάση για τη διάγνωση. Χρειάζεται μέσο που θα μας βοηθήσει να διαχωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ψυχικές νόσους.
Ο Clementz δημιούργησε πειραματικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί νευροβιολογικές μετρήσεις αντί για συμπτώματα, για τον εντοπισμό ειδών νόσων.
Εστίασε αποκλειστικά σε ασθενείς που είχαν ψύχωση για να διαπιστώσει αν μπορούσε να βελτιώσει υπάρχουσες μεθόδους.
Οι ερευνητές επέλεξαν περισσότερους από 700 ασθενείς με ψύχωση και ορισμένους από τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού, καθώς και ομάδα ελέγχου υγιών ανθρώπων.
Ο κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε τεστ που σχεδιάστηκαν για την αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων. Στις εξετάσεις περιλήφθηκαν μαγνητικές τομογραφίες και ειδικά σχεδιασμένα τεστ που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να ανταποκριθούν σε απλά οπτικά ή ακουστικά στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν αισθητηριακές και αντιληπτικές διαταραχές.
Ο Clementz σημείωσε ότι η ερευνητική ομάδα μπόρεσε έτσι να προβλέψει καλύτερα ποιος είχε οικογενειακό ιστορικό ψυχώσεων, δομικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και δείκτες κοινωνικής λειτουργικότητας.
Η νέα έρευνα μπορεί ενδεχομένως να εμπνεύσει ανανεωμένο ενδιαφέρον στην ανάπτυξη φαρμάκων για ψυχικές νόσους.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό American Journal of Psychiatry ότι ακόμα απέχουμε από τον εντοπισμό συγκεκριμένων μηχανισμών νόσων, αλλά είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε σχέση με το σημείο που ήμασταν όταν εστιάζαμε μόνο σε κλινικά συμπτώματα.
Πηγές:
American Journal of Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός