Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 2 έως 3 μονάδες αλκοόλ την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από πρόωρο θάνατο λόγω της νόσου του Alzheimer.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, το αλκοόλ είναι γνωστό πως βλάπτει τα εγκεφαλικά κύτταρα και ότι δεδομένου ότι η άνοια είναι νευροεκφυλιστική νόσος, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής σε όσους έχουν την πάθηση.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία που συλλέχτηκαν σε 330 ανθρώπους με άνοια αρχικού σταδίου ή νόσο του Alzheimer και των φροντιστών τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τα ευρήματα, όπως ότι άνθρωποι που πίνουν μέτρια έχουν πιο πλούσιο κοινωνικό δίκτυο, το οποίο έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ποιότητα και πιθανόν διάρκεια ζωής.

Άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι η φαινομενικά προστατευτική επίδραση του αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να προκαλείται από την αντίστροφη αιτιότητα, όταν όσοι πίνουν πολύ λίγο αλκοόλ είναι στην τελική φάση της ζωής τους-κάτι που θα έχει αυξήσει τεχνητά τη θετική σχέση.

Τα ευρήματα δείχνουν προς πιθανή θετική σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στη θνησιμότητα σε ασθενείς με νόσο Alzheimer. Ωστόσο δεν μπορούμε μόνο με βάση τη νέα έρευνα να ενθαρρύνουμε ή να συμβουλεύσουμε ενάντια στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στους συγκεκριμένους ασθενείς, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Υποδεικνύουν ότι περαιτέρω έρευνα που θα εστιάζει στην επίδραση του αλκοόλ στη νοητική εξασθένηση και στην εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με ελαφρύ Alzheimer θα έδινε χρήσιμες πληροφορίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού BMJ Open.

 

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Σ. Νικολαρόπουλος: "Πόσο αξίζει η ζωή";