Επιστήμονες που έσωσαν τη ζωή ενός μωρού μετά από καρδιακή προσβολή δήλωσαν ότι το περιστατικό δείχνει ότι η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να αναρρώσει πλήρως μετά από σοβαρή βλάβη.

Το μωρό υπέστη καρδιακή προσβολή τις πρώτες ώρες της ζωής του.

Ο ερευνητής Bernhard Haubner, του Institute of Molecular Biotechnology στη Βιέννη, δήλωσε ότι η καρδιά του μωρού είχε σοβαρή βλάβη και ότι προκάλεσε έκπληξη ότι το μωρό ανάρρωσε πολύ γρήγορα.

Ο Jorg-Ingolf Stein, του Innsbruck Medical University στην Αυστρία, δήλωσε ότι 1,5 μήνα μετά τη σοβαρή νόσο το μωρό πήρε εξιτήριο. Η καρδιά του λειτουργούσε φυσιολογικά. Η παρατήρηση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να αναρρώσει πλήρως μετά από σοβαρή βλάβη.

Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η αναγέννηση των καρδιακών κυττάρων είναι εφικτή, αλλά έχοντας δει πόσο καλά ανέκαμψαν τα καρδιακά κύτταρα του μωρού οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό είναι πιθανόν και στους ανθρώπους.

Ο Josef Penninger, του Institute of Molecular Biotechnology, δήλωσε ότι κάθε καρδιολόγος ονειρεύεται να μπορέσει να αποκαταστήσει την πλήρη λειτουργικότητα καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη και τώρα είδαμε ότι αυτό δουλεύει κατ’ αρχάς σε ανθρώπους.

Ο Penninger πρόσθεσε, ότι αν οι ερευνητές μπορούν να διαπιστώσουν τους μηχανισμούς που ελέγχουν την επιδιόρθωση της βλάβης σε ποντικούς και άλλους οργανισμούς θα μπορούσαν να βοηθηθούν να διαπιστώσουν πώς να επισκευαστεί καρδιακός μυς που έχει υποστεί βλάβη στους ανθρώπους μελλοντικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Circulation Research.

 

Πηγές:
Circulation Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό