Σε αμερικανική έρευνα που διήρκεσε 10 χρόνια, άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διάφορα αίτια, περιλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και του διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θνησιμότητας, ενώ παρόμοια τάση είχαν και όσοι κατανάλωναν καφέ χωρίς καφεΐνη.

Η ερευνήτρια Dr. Erikka Loftfield, του National Cancer Institute στο Rockville, δήλωσε ότι ο καφές περιέχει πολλές βιολογικά ενεργές ουσίες, όπως φαινολικό οξύ, κάλιο και καφεΐνη.

Πρόσθεσε ότι πολλές έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι η κατανάλωση του καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο γενικής θνησιμότητας και θανάτου από καρδιακά αίτια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από προηγούμενη έρευνα σε 90.317 ενήλικες χωρίς καρκίνο ή ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, που παρακολουθήθηκαν από το 1998 μέχρι το 2009. Οι συμμετέχοντες είχαν αναφέρει την πρόσληψη καφέ μαζί με άλλες διατροφικές λεπτομέρειες και στοιχεία για την υγεία τους στην έναρξη της έρευνας.

Μέχρι το 2009, περίπου 8.700 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έπιναν καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Ο κίνδυνος θανάτου ήταν ο πιο χαμηλός σε όσους έπιναν μέχρι 4-5 φλιτζάνια την ημέρα. Παρόμοια σχέση φάνηκε σε όσους έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.
Όσοι έπιναν καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστική νόσο, διαβήτη, πνευμονία, γρίπη και αυτοκτονία, αλλά όχι από καρκίνο.

Η Loftfield δήλωσε ότι αν και η κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί αντίστροφα με την εμφάνιση ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως του ήπατος, σε επιδημιολογικές έρευνες, στη νέα έρευνα δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ καφέ και γενικής θνησιμότητας από καρκίνο. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας για ορισμένους καρκίνους αλλά όχι για άλλους.

Άνθρωποι που κατανάλωναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σύγκριση με όσους ανέφεραν ότι δεν έπιναν καφέ.

Η κατανάλωση έως 5 φλιτζανιών την ημέρα- ή 400 mg- δεν συνδέεται με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης- μέχρι τα 200 mg την ημέρα- είναι ακόμα ασφαλής για τις εγκύους σύμφωνα με το American College of Obstetricians and Gynecologists.

Πηγές:
American Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει