Το τραγούδι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση ανθρώπων με άνοια αρχικού σταδίου, αναφέρουν Φινλανδοί ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε 89 ανθρώπους με ελαφριά έως μέτρια άνοια. Για 10 εβδομάδες τραγουδούσαν μετά από προτροπή, άκουγαν οικεία τραγούδια ή έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Οι άνθρωποι που τραγουδούσαν είχαν βελτίωση στη μνήμη, στη σκέψη και στις ικανότητες προσανατολισμού. Αυτό ίσχυε κυρίως για όσους ήταν νεότεροι των 80 ετών και είχαν ελαφριά άνοια.

Η ακρόαση μουσικής παρείχε αυτά τα οφέλη μόνο σε όσους είχαν πιο προχωρημένη άνοια, δήλωσαν οι ερευνητές.
Το τραγούδι και η ακρόαση μουσικής βοήθησαν στη μείωση της κατάθλιψης σε ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είχαν ελαφρά νόσο του Alzheimer.

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease, το αν ένας άνθρωπος τραγουδούσε ή έπαιζε ένα μουσικό όργανο παλαιότερα δεν επηρέαζε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας.

Ο ερευνητής Teppo Sarkamo, του University of Helsinki, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ευεξία στο συγκεκριμένο πληθυσμό.

Ο Sarkamo δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μουσικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα μπορούσαν εύκολα να εφαρμοστούν και να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην περίθαλψη της άνοιας.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;