Το συντηρητικό νισίνη φάνηκε πως σκοτώνει καρκινικά κύτταρα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, αναφέρει νέα έρευνα του University of Michigan.
Στα πειράματα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το συντηρητικό που περιέχεται στα τρόφιμα, σταμάτησε ή επιβράδυνε την ανάπτυξη καρκίνου εκ πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου.
Η Dr. Yvonne Kapila, του University of Michigan, εργάζεται στην επίδραση της νισίνης στον καρκίνο και άλλες λοιμώξεις για αρκετά χρόνια. Το 2012 ανέφερε τη δυνητική επίπτωση του συντηρητικού στον καρκίνο.
Η Kapila δήλωσε ότι η εφαρμογή της νισίνης έχει προχωρήσει πέρα από το ρόλο της ως συντηρητικό τροφίμων. Πρόσθεσε, ότι τα νέα ευρήματα και άλλα δημοσιευμένα στοιχεία στηρίζουν τη δυνητική χρήση της νισίνης στην αντιμετώπιση ανθεκτικών λοιμώξεων, περιοδοντίτιδας και καρκίνου.
Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Antimicrobial Chemotherapy, η Kapila ανακάλυψε ότι δόση 800 mg νισίνης που δόθηκε σε ποντικούς για 9 εβδομάδες μείωσε το μέγεθος των όγκων των πειραματόζωων κατά 70 έως 80%.
Η Kapila επίσης έχει πραγματοποιήσει πειράματα με τη νισίνη σε 30 διαφορετικά είδη καρκίνου και λοιμώξεις του δέρματος, του αναπνευστικού και της κοιλιάς, καθώς και στη στοματική υγεία.
Η Kapila δήλωσε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η επίδραση της νισίνης στον καρκίνο, που παρατηρήθηκε στους ποντικούς, μεταφράζεται και στους ανθρώπους.
Πηγές:
Journal of Antimicrobial Chemotherapy.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναστάτωση για τη Μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Χαλκιδικής
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Όταν οι ιδεοληψίες συναντούν τον καταναγκασμό
Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνίες μείωσης τιμών με 9 φαρμακευτικές