Η ηπατική βλάβη που προκαλείται από διατροφή υψηλή σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερίνη μπορεί ενδεχομένως να αναστραφεί δύσκολα, ακόμα και αν βελτιωθεί γενικά η διατροφή, έδειξε νέα έρευνα.

Η βλάβη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση του ήπατος ή ακόμα και καρκίνο, αναφέρει η έρευνα.

Ο Donald Jump, καθηγητής στο Oregon State University των ΗΠΑ, δήλωσε ότι για πιο σημαντική ανάκαμψη του ήπατος η πρόσληψη ζάχαρης πρέπει να μειωθεί, πιθανόν μαζί με άλλες βελτιώσεις στη διατροφή και την άσκηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στη βελτίωση του μεταβολισμού και στην υγεία. Ωστόσο, αν η διατροφή ήταν ακόμα υψηλή σε ζάχαρη, παρατηρήθηκε πολύ λιγότερη ανάκαμψη του ήπατος.

Ο Jump δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερίνη, ακόμα και αν βοηθά στην απώλεια βάρους, δεν είναι αρκετή.

Πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου εμφανίζουν εκτεταμένη ηπατική ίνωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2 ομάδες ποντικών που ακολουθούσαν δυτικού τύπου διατροφή και στη συνέχεια ακολούθησαν πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερίνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

 

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα