Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι παρά γεννήσεις, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στις οποίες οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους με σημαντικό ποσοστό, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ σε 17 ευρωπαϊκές χώρες οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους κατά πολύ στις ΗΠΑ και στην πολιτεία του Τέξας.

Η φυσική μεταβολή είναι πολύ περισσότερο συνήθης στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ, επειδή ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τα ποσοστά γονιμότητας είναι χαμηλότερα και υπάρχουν λιγότερες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, δήλωσε ο Dudley Poston, καθηγητής στο Texas A&M University.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 58% των 1.391 περιφερειών της Ευρώπης είχαν πιο πολλούς θανάτους παρά γεννήσεις σε σύγκριση με ποσοστό 28% των 3.141 περιφερειών των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις στις περισσότερες περιφέρειες της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τσεχίας, καθώς και της Σουηδίας και των χωρών της Βαλτικής.

Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα 2000-2009.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Population and Development Review.

 

 

Πηγές:
Population and Development Review.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Σ. Νικολαρόπουλος: "Πόσο αξίζει η ζωή";
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι