Γυναίκες που φέρουν κληρονομικό ελάττωμα στο γονίδιο BRIP1 έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες σε σχέση με όσες δεν το φέρουν, δήλωσαν ερευνητές.

Η γονιδιακή ποικιλομορφία είχε ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών αλλά το μέγεθος του επιπλέον κινδύνου ποσοτικοποιήθηκε τώρα, σε έρευνα του US National Cancer Institute.

Ερευνητές του Cancer Research UK, δήλωσαν ότι περίπου 18 στις 1.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στις ωοθήκες αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται σε περίπου 58 στις 1.000 γυναίκες οι οποίες φέρουν ελάττωμα στο γονίδιο BRIP1.

Το ελάττωμα εμπόδιζε τη σωστή επιδιόρθωση του DNA κυττάρων.

Η έρευνα συνέκρινε τα γονίδια 8.000 ευρωπαίων γυναικών- περιλαμβανομένης μιας ομάδας που διαγνώστηκε με καρκίνο στις ωοθήκες, μιας υγιούς ομάδας και μιας με οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που έφεραν τη μετάλλαξη BRIP1 ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με επιθετική μορφή καρκίνου, σε προχωρημένο στάδιο και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο Paul Pharaoh, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε πολύτιμο κομμάτι του παζλ του καρκίνου των ωοθηκών και ελπίζει ότι η εργασία της ομάδας θα αποτελέσει τη βάση της δημιουργίας γενετικού τεστ για τον εντοπισμό γυναικών που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές