Ερευνητές δημιούργησαν λεπτούς ηλεκτρονικούς αισθητήρες που μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο μετά από τραυματισμό, για να παρακολουθούν τη θερμοκρασία και την πίεση, και στη συνέχεια να αποσυντίθενται όταν πια δεν θα χρειάζονται.

Οι αισθητήρες που αναπτυχθήκαν από επιστήμονες του University of Illinois και του Washington University School of Medicine, μπορεί επίσης ενδεχομένως να ενσωματωθούν σε παρόμοια μόνιτορ που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα όργανα.

Τελικός σκοπός είναι να αναπτυχθεί συσκευή που θα μπορεί να τοποθετείται στον εγκέφαλο ή σε άλλα όργανα. Η συσκευή θα εμφυτεύεται εντελώς, θα συνδέεται με το όργανο που πρέπει να παρακολουθηθεί και θα μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ασύρματο τρόπο δίδοντας πληροφορίες για την κατάσταση του συγκεκριμένου οργάνου και επιτρέποντας στους γιατρούς να παρέμβουν, αν κρίνεται απαραίτητο, δήλωσε ο Dr. Rory Murphy, του University School of Medicine.

Αφού περάσει η κρίσιμη περίοδος που χρειάζεται να παρακολουθείται το όργανο η συσκευή θα αποσυντεθεί και θα εξαφανιστεί.

Οι συσκευές δοκιμάστηκαν πρώτα στο σάλιο το οποίο προκάλεσε την αποσύνθεσή τους εντός λίγων ημερών. Στη συνέχεια δοκιμάστηκαν σε ποντικούς και αφού ελήφθησαν ακριβείς μετρήσεις αποσυντέθηκαν με επιτυχία.

Επόμενο βήμα είναι να αρχίζουν να δοκιμάζονται οι συσκευές σε ανθρώπους για να εξεταστεί η ασφάλεια και η ακρίβειά τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα για την παχυσαρκία κατά καπνίσματος - αλκοόλ - νεφρικής νόσου - Αλτσχάιμερ - Πάρκινσον
20 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Σ. Νικολαρόπουλος: "Πόσο αξίζει η ζωή";