Νέα έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της νόσου Alzheimer, καθώς και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρόνια έκθεση σε μια περιβαλλοντική τοξίνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου.

Η έρευνα του Institute for EthnoMedicine και του University of Miami Brain Endowment Bank, αποτελεί βάση μελλοντικών ερευνών στη νόσο Alzheimer, ALS και Πάρκινσον.

Συσσώρευση αμυλοειδών είναι σημάδι νόσου Alzheimer και μιας ασυνήθιστης νόσου που εμφανίζουν οι χωρικοί Chamorro του νησιού Guam, στον Ειρηνικό, των οποίων η διατροφή είναι μολυσμένη με την περιβαλλοντική τοξίνη BMAA.
Οι συγκεκριμένοι χωρικοί με την πάθηση, επίσης εμφανίζουν άνοια και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Alzheimer, ALS και Πάρκινσον.

Η αιτία νευροεκφυλιστικών νόσων παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη και ο ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων δεν είναι σε μεγάλο βαθμό κατανοητός.

Ωστόσο, επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της νευροτοξίνης BMAA και των νευροεκφυλισιτκών νόσων.

Ο ερευνητής Paul Alan Cox, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρόνια έκθεση σε BMAA μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αμυλοειδών στον εγκέφαλο, που μοιάζουν με αυτές στο Alzheimer και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν με επιτυχία συσσωρεύσεις αμυλοειδών σε ζώα μέσω έκθεσης σε μια περιβαλλοντική τοξίνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society.

 

Πηγές:
Proceedings of the Royal Society B.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση