Ερευνητές αποκάλυψαν ότι η καρδιακή προσβολή μπορεί ενδεχομένως να έχει διαφορετικά συμπτώματα και αίτια, με ορισμένους παράγοντες κινδύνου ακόμα πιο επικίνδυνους σε σχέση με τους άντρες.

Ερευνητές του American Heart Association δήλωσαν ότι ενώ η καρδιακή προσβολή προκαλείται από μπλοκάρισμα αρτηριών στους άντρες και στις γυναίκες, ο τρόπος δημιουργίας θρόμβου από το μπλοκάρισμα μπορεί ενδεχομένως να διαφέρει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερο σοβαρό μπλοκάρισμα που δεν χρειάζεται στεντ σε σύγκριση με τους άντρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις διαφορές στην αγωγή.

Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επιπλοκές από προσπάθειες αποκατάστασης της ροής του αίματος, επειδή τα αγγεία τους είναι μικρότερα και έχουν αυξημένα ποσοστά παραγόντων κινδύνου, όπως διαβήτη και υπέρταση.

Όσον αφορά τις διαφορές στα συμπτώματα, η έρευνα έδειξε ότι ενώ τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος ή η δυσφορία στα δυο φύλα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν άτυπα συμπτώματα, όπως ρηχή αναπνοή, ναυτία ή εμετό, καθώς και πόνο στην πλάτη και το σαγόνι.

Η έρευνα επίσης έδειξε διαφορές ανάμεσα σε φυλές.

Αν και είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικά συμπτώματα καρδιακής νόσου σε σχέση με τους άντρες οι γυναίκες ακόμα αγνοούν τους κινδύνους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA